Kimler Katılabilir
İlgisi olan 18 yaş üstü herkes katılabilir
Eğitim Süresi
32 saat - 8 Hafta
Eğitim Ücreti
2500₺ - İZÜ mensup ve öğrencilerine özel 1750₺
Eğitim Yeri
İZÜ Halkalı Yerleşkesi
Eğitimin amacı
Dil, düşünce ve yazının kaynaşmasından oluşan bir görüş ufkuna sahip bireyler yetiştirmek.
Eğitimin İçeriği
Yazı üzerine özgün metinler çevresinde dolaşılarak atölye çalışması yapılır. Türk ve Dünya edebiyatında kullanılan çeşitli yazı biçimleri ile Yazma tekniklerinin öğrenileceği bu atölyede, eğitmenin seçtiği temel metinler, konular ve kavramlar şöyledir:
Atölye eğitiminin üç temel aşaması:
. Okuma,
. Düşünme- Çözümleme,
. Yazma
Okuma
Bu atölye çalışmasında katılımcının ilk olarak temel edebiyat okumaları yapması istenecektir. Birlikte okunup tartışılacak kitaplar genellikle yazı ve yazma eyleminin yanı sıra içteki cevherin açığa çıkartılmasını sağlayacak eserler olacaktır. Temel okumalar için seçilmiş bazı eserler şunlardır:
Yaşamak, Cahit Zarifoğlu
Yay ve Lir, Octavio Paz
Hastalar ve Işıklar, Toz, Rasim Özdenören
Alemdağ’da Var Bir Yılan, Sait Faik Abasıyanık
Masallar, Hermann Hesse
Bu Ülke, Cemil Meriç
Seçme Öyküler, Ömer Seyfettin
Duino Ağıtları, Rainer Maria Rilke
Meydan Açığa Çıktığında, Sezai Karakoç
Tarık Buğra, Küçük Ağa
Empedokles, Hölderlin
Düşünme - Çözümleme
Hayal, Rüya ve düşünceyle kurulan bağlarla bireyin düşündüğünü ifade edebilmesi, hançerenin ve bilinçaltı tıkanmalarının bertaraf edilmesi yazma eyleminin ön koşuludur. İmgeleme ve hayal gücünün varlık kazanma alanı olan dil, eşzamanlı biçimde düşüncenin beslendiği uçsuz bucaksız bir deniz, bir topraktır. Eğitimin bu aşamasında dil ve bilinç arasında kurulan bağlar, ilişkiler üzerine nitelikli okumalar, sohbetler yapılacaktır. Katılımcıyla etkileşimli olarak okunan kitaplar üzerine fikir yürütmeleri, analizler ve değerlendirmede bulunmaları yönünde çalışılacaktır.
Yazma
Yazı Atölyesinde temel yazma eğitiminin en önemli basamağı içteki cevheri keşfetmeye yönelik imgelem bilincinin fark edilmesi olacaktır. Kitap değerlendirme ve kritiği bu gayeye hizmet edecektir.
Yazar adayının okuduğu metinleri anlama çabası, yorumlama yeteneği, ifade ederken kullandığı kavramlar, ifadelendirme tarzı atölyede ortaya çıkan yazılarda net olarak görülebilecek ve eğitmen hoca için öğrencinin algı kapasitesi hakkında veri oluşturacaktır. Her bir katılımcının yeteneğini doğal süreçlerle kendiliğinden fark etmesi teşvik edilecektir. Yetenek ve arzu bir potada kesiştirilerek, yeteneğin hakkı için isteğinin efendisi olmasının önü açılacaktır.
Kullanılacak Yöntem ve Teknikler:
Kelimeler ve kavramlar verilerek bunların bir yazıda kesiştirilmeleri istenir Yazar adayına anahtar kelimeler ve kavramlar verilerek birbirleriyle ilgisizmiş gibi görünen sözcükleri bir öyküde kesiştirmeleri istenir (“güneş, çocuk, su, sultan, elma” gibi).
Karakter-mekan yaratma
Atölye hocasının belirlediği bir konu üzerine sohbet ederken katılımcı zihninde doğaçlama bir öykü canlandırır, bu öyküyü yaşayanların kimler olduğu, özellikleri, yaşam biçimleri, meslekleri, başat insani eğilimleri, olay, mekan-zaman, geçmiş-gelecek etkisi gibi konulara beraberce karar verilir ve belli noktaları ortak olan bir öyküyü tüm katılımcılar yazmaya başlar. Yazı tamamlama ve yazıda belirginleşen bilincin akış hareketine uygun şekilde yazıyı genişletme Katılımcılar belirli bir olgunluk seviyesini yakaladıktan sonra, atölye hocasının seçtiği metinler üzerinde düşünmeleri sağlanır.
Böylece verilen metnin bütünlüğü bozulmaksızın içeriği zenginleştirilerek genişletilir. Dönüştürmenin güçlü etkisi yazar adayları tarafından tecrübe edilir.
Metin tamamlama
Atölye hocası kendi şeçtiği metni okur. Metnin can alıcı bir yerinde okumayı bırakır ve yazar adayları tarafından metnin tamamlanması istenir.
Eğitmen
Hasibe ÇERKO
Öğretmen / Yazar
Sertifika / Katılım Belgesi
Eğitimi tamamlayan ve yapılacak olan değerlendirmede başarılı olan katılımcılara, en geç bir ay içerisinde İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi tarafından sertifika belgesi verilir.
Katılımcıların sertifika almaya hak kazanabilmesi için derslere %80 devam etmesi ve yapılacak sınavda başarılı olması gerekmektedir. Sınavda başarısız olan katılımcılara ''Katılım Belgesi'' verilecektir.
Devam Zorunluluğu
Eğitimde %80 devam zorunluluğunun yerine getirilmesi gerekmektedir.
Notlar
- Yetkili devlet kurumlarınca sokağa çıkma yasağı vb tedbirlerin ilan edilmesi durumunda duyuruda olan program takvimlerinde değişikliğe gidilebilecektir.
- İZÜSEM, programların duyuru ve uygulama aşamalarında gerekli gördüğü her türlü değişikliği yapma hakkına sahiptir.
- İlgili programın kontenjanı sınırlı olduğundan, İZÜSEM tarafından kesin kayıt hakkı tanınan ve eğitim programı ödemesini gerçekleştiren katılımcılardan; ilgili programın başlama tarihinden 2 hafta öncesine kadar (program ilgili daire başkanlığınca onaylanmadan) İZÜSEM'e programa katılamayacağına dair yazılı başvuruda bulunanlar hariç, katılımcının programa katılıp katılmamasına bakılmaksızın herhangi bir geri ücret ödemesi yapılmayacaktır.
- Hafta içi - Hafta sonu eğitim grupları kesin kayıt döneminde katılımcı sayısına göre belirlenecektir.
Yorumlar