Milli (İç) Tahkim Sertifika Programı

Kat Mülkiyeti Mevzuatı Kaynaklı Nitelikli Hesaplamalar Bilirkişilik Eğitimi

Eğitim içeriği kısmını inceleyebilirsiniz:

16 saat

Eğitim Ücreti

1.500₺ (Avukatlara %50 indirim: 750₺)

Milli (İç) tahkim eğitiminin amacı ülkemizde Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) kapsamında yapılabilen milli (iç) tahkimin genel prensiplerini hem akademik hem de profesyonel olarak değerlendirmek, katılımcıların iç tahkim konularında analiz ve yorum yapabilme yeterliliği mevzuat, doktrin ve Yargıtay Kararlarına göre değerlendirebilmektir.

Katılımcılar, HMK kapsamındaki milli (iç) tahkim ile Milletlerarası Tahkim Kanunu (MTK) kapsamındaki milletlerarası (dış) tahkim arasındaki farkları öğrendikten milli (iç) tahkim süreçlerinin usulüne ilişkin unsurlar hakkında ayrıntılı bilgi edinecek, iç tahkim nasıl yapıldığını anlayacak ve bu süreçlere nasıl katılım sağlayabilecekleri incelenecektir.

Öğrenme Çıktıları:

Bu dersi başarıyla tamamlayan katılımcılar:

• Milli (iç) Tahkim terimi ile neyin kastedildiğini tanımlayabilecektir.
  • Milli (iç) tahkim yürütülmesiyle ilgili temel kanunu, usuli ilkeleri, kuralları ve tahkim şartını tanımlayacak, açıklayabilecek ve somut olaya uygulayabilecektir.
  • Tahkime elverişliliğinin yasal çerçevesini bilecek, hangi konularda tahkime gidemeyeceğinin farkında olacaktır.
  • Hakemin veya Hakem Heyetinin yetkileri ve yetki alanlarının kapsamı ve sınırları konusunda bilgi sahibi olacaktır.
  • İSTA Hakemlerce Uyulması Gereken Etik Kurallar Belgesi’nin amacını algılayacaktır.
  • Tahkime yargılamasına katılan tarafların hakları, görevleri ve sorumlulukları hakkında bilgi sahibi olacaktır.
  • Tahkim başlatma, hakemleri atama ve diğer usule ilişkim işlemleri yapabilme yeteneği anlatılacaktır.
  • Tahkim yargılamasının tüm aşamaları ile ilgili mahkemelerinin rolünü bilecektir. Mahkemeler hangi hallerde yardım etmeli, hangi hallerde yargılamaya müdahale etmemelidir?
  • İcra edilebilir bir hakem kararı için neler gereklidir? Türkiye’de hakem kararlarının iptal edilebilme şartları nelerdir? sorularına cevap verebilecek ve icra edilebilir hakem kararı için nelere dikkat etmesi gerektiğini bilecektir.

Milli (İç) Tahkim Sertifika Programına, Hukuk Fakültesi mezunları, Hukuk Fakültesi dışında herhangi bir lisans programından mezun olduktan sonra çalıştıkları iş yerinde sözleşme görüşmelerinden, hazırlanmasından veya her türlü uyuşmazlıkların çözümünden sorumlu iş yeri çalışanları, sorumlu amir, müdür veya şirket sahipleri katılabilir.

Tahkime elverişli olan her türlü ticari veya borçlandırıcı hukuki uyuşmazlıklarının milli  (iç) tahkim yoluyla çözümü konusunda bilgi edinmek, Hukuk Muhakemeleri Kanununa (HMK) göre iç tahkim ile Milletlerarası Tahkim Kanuna (MTK) göre dış tahkim arasındaki farkları belirlemek, Kurumsal olmayan Ad Hoc Tahkim hakkında bilgi edinmek, Türkiye’deki kurumsal tahkim hizmeti sağlayan İstanbul Tahkim Merkezi (İSTAC) ve İstanbul Ticaret Odası Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi (İTOTAM)’ın Tahkim Kurallarını mukayeseli olarak değerlendirebilmek. Tahkim Anlaşmasının nasıl yapılabileceğini öğrenmek, Tahkimin usulü işlemleri hakkında bilgi edinmek, Hakemlerin atanmasından hakem kararlarının taraflara bildirmesine kadar geçecek sürede yapılacak yazılı dilekçeler ve sözlü savunmalar hakkında örnekler sunmak, Hakemlerin ihtiyati tedbire karar verebilme yetkisi, Mahkemelerin Tahkime sunacağı destekler ve Hakem kararlarına karşı iptal davası açılması gibi iç tahkimi ilgilendiren temel konuları mevzuat ve Yargıtay Kararlarına göre değerlendirmek.

Eğitmen

Dr. Öğr. Üyesi Fatih Serbest

Programda başarılı olan katılımcılar İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi onaylı sertifika almaya hak kazanırlar.

Sertifika programlarında %80 devam zorunluluğu vardır.