Gıda güvenliği yönetim sistemi genel şartlar ISO 22000 gıda güvenliği standartları için bir şemsiye olarak görülmektedir Bu şemsiye standardın da sağlaması gereken bazı genel şartları bulunmaktadır. ISO 22000 Standardı’nın 4.1 Genel şartlar maddesine göre kuruluş etkin bir gıda güvenliği yönetim sistemi oluşturmalı, dokümante etmeli, uygulamalı ve bunu sürekli hale getirebilmeli, bu standardın gereksinimlerine göre gerekli durumlarda güncellemeler yapmalıdır. Eğer organizasyon gıda zincirinin bir parçası ise, ISO 22000 bir gıda güvenliği yönetim sisteminin kurulmasını ve bu sistemi kullanarak gıda ürünlerinin insan sağlığına zararlı etki yaratmamasının sağlanmasını ister (Anon., 2009 h) . Standardın gıda güvenliği yönetim sistemi bölümünde, gıda güvenliği yönetim sisteminin kurulumu, dokümante edilmesi, uygulanması ve etkinliğinin sağlanması vurgulanır
(Arvanitoyannis, 2009). ISO 22000 Standardına göre kuruluş;
a) Sistem kapsamında tanımlanan, değerlendirilen ve kontrol edilen ürünlerde olması beklenen gıda güvenliği tehlikelerinin doğrudan ya da dolaylı olarak tüketiciye zarar vermeyeceğini garanti etmelidir.
b) Ürünleri ile ilgili gıda güvenliğinin önemli noktalarına dair bilgiyi gıda zinciri boyunca bildirmelidir.
c) Bu standardın gerektirdiği gıda güvenliğinin temin edildiğini gösterecek kapsamda, kuruluşun tümündeki gıda güvenliği yönetim sisteminin gelişme, uygulama ve güncellemeye dair bilgileri bildirmelidir.
d) Sistemin kuruluşun faaliyetlerini yansıttığını ve gıda güvenliği tehlikelerini kontrol etme ile ilgili en son bilgileri dahil ettiğini göstermek için, gıda güvenliği yönetim sistemi periyodik olarak değerlendirilmeli ve gerektiği zaman güncellenmelidir.